Hoe neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven?

De meesten van ons hebben dagelijks te maken met kleine of grotere uitdagingen die ons leven moeilijk maken. Problemen vragen onze aandacht, maar we voelen ons niet altijd opgewassen tegen de taak ze op te lossen. Of we geven anderen de schuld van ons ongeluk. Zolang je hierin blijft hangen, zul je je machteloos blijven voelen. Als je echter het heft in eigen handen neemt, kun je de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven en leren hoe je jouw uitdagingen het hoofd biedt.

Hoe doe je dat? De eerste stap is erkennen dat je in een situatie zit die negatieve emoties oproept in jou. Het maakt daarbij niet uit of schijnbaar een ander de aanstichter is van deze negatieve emoties. Jouw emoties ontstaan niet voor niets. Ze hebben jou een belangrijke boodschap te vertellen. Wat is die boodschap? Ga daar eens voor zitten en vraag je boosheid, verdriet of frustratie welke behoefte ze in jou aanwijzen.

De tweede stap is dan om te bedenken hoe je deze behoefte voor jezelf kunt vervullen. Misschien heb je geprobeerd om iets te bespreken met de ene persoon, maar heeft deze je gekwetst. Misschien kan een andere persoon je dan juist wel helpen. Of ga na of je de behoefte misschien zelf kunt vervullen door goed voor jezelf te zorgen door meer te bewegen, iets creatiefs te gaan doen of een mooie film te kijken. Of misschien heb je een medicijn nodig, zoals homeopathie, conventionele medicijnen, betere voeding, meer water etc.

Het is jouw verantwoordelijkheid en jouw verantwoordelijkheid alleen als je volwassen bent om ervoor te zorgen dat jij uitprobeert wat bij je past en wat jij nodig hebt. Want als jij niet weet wat jij nodig en belangrijk vindt, kan je ook niet een ander vragen dit voor je te bedenken. Je kunt vanalles zelf doen om je leven te verbeteren, wees hier creatief in! Wel hoort specifieke hulp vragen aan anderen er ook bij. Wees je er dan wel bewust van dat je personen moet vragen die ook in staat en welwillend zijn om jou die hulp te bieden.

Een goede vraag om dagelijks in je achterhoofd te houden als je wilt leren meer verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen is: hoe kan ik vandaag het beste voor mezelf zorgen? Zo leer je stapje voor stapje wat bij jou past en wat goed voelt.

Hoe heb jij goed voor jezelf gezorgd afgelopen week? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Lees ook eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *