Als hoogsensitief persoon ben jij zeer empathisch, maar wist je dat dit ook een grote schaduwzijde heeft?

Als hoogsensitief persoon sta jij er vast om bekend dat je heel empathisch bent. Je kunt goed luisteren en bent ook goed in het adviseren van andere mensen. Dit zijn natuurlijk prachtige kwaliteiten, maar wist je dat er een grote schaduwzijde aan zit?

Hoogsensitieve personen zijn vaak met hun aandacht heel erg naar buiten gericht. Dit lijkt misschien niet zo, omdat ze van binnen alles voelen wat een ander voelt. Wat ik daarmee bedoel is, dat hun aandacht eerst en vooral gaat hoe de ander zich voelt, wat hij of zij wil en wat hij of zij denkt. Dit heeft als groot voordeel dat je je heel goed kunt inleven en advies kunt geven, waardoor de ander zich heel erg gehoord en gezien voelt.

Maar wat gebeurt er binnenin jou met jouw gevoelens en gedachten? Die worden op dat moment opzij geduwd en juist niet gehoord of gezien! Je bent op zo’n moment helemaal niet bezig met wat jij zelf voelt of denkt en wat jij nodig hebt of wilt. Je walst meestal behoorlijk over jezelf en je eigen grenzen heen.

Dit gaat je een keer opbreken. Je bent almaar aan het geven en geven en raakt daardoor een keer uitgeput. Waarschijnlijk snap je dan niet eens waarom je zo uitgeput bent, maar dat komt dus hierdoor: je ziet en hoort jezelf helemaal niet meer.

Daarom is aarden zo belangrijk voor jou! Aarden houdt niets anders in dan in je lichaam voelen wat jij voelt en nodig hebt. Op deze blog vind je verschillende tips hierover. Het is belangrijk om net zo goed naar je eigen lichaam en jezelf te luisteren als je naar anderen luistert. Dit houdt soms in dat je even geen ruimte voor de ander hebt, omdat het tijd is voor jou om te nemen; tijd, ruimte en rust voor jezelf. Hierdoor laad je weer op en kun je uiteindelijk zelfs meer geven.

Klinkt logisch toch? Als je veel geeft moet je ook veel nemen. Dit klinkt negatief en als een enorm nadeel, maar als je denkt in termen van tijd nemen, rust nemen en ruimte nemen valt het wel mee toch? Begin ook eens met elke dag in te checken in je lichaam en te voelen wat jij die dag nodig hebt en dan beloof ik je dat je er juist veel meer voor anderen kunt zijn dan als je alleen maar geeft.

Laat hieronder jouw ervaring weten met zeer empathisch zijn!

Bekijk ook eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *