Heb jij het gevoel dat hoogsensitiviteit een stoornis is? In deze blog vertel ik je waarom dit niet zo is.

Hoogsensitiviteit is de laatste jaren een hot topic, maar dat is niet altijd zo geweest. Ik ben opgegroeid in de jaren ’80 en ’90 en toen viel ik ontzettend uit de toon. Klasgenoten vonden mij raar, apart en overgevoelig en de leraren vonden dat ook. Het idee was dat de wereld hard is en dat ik ook hard moest worden gemaakt, zodat ik me zelfstandig zou kunnen redden in de wereld.

Helaas had dat een averechts effect. Ik voelde me steeds verder van mezelf afdrijven, terwijl ik als kind heel dicht bij mijn gevoel stond. Ik wist altijd wat ik wilde, hoe ik iets zou kunnen aanpakken en ook zelfs wat andere mensen het liefste zouden willen. De mensen om mij heen vonden dit echter maar vreemd, omdat zij niet zo goed in contact stonden met hun gevoel.

Jaren en jaren heb ik gedacht dat het aan mij lag en dat ik dus gek moest zijn, omdat ik niet werd bevestigd in mijn intuïtie en gevoel. Toch klopte er ergens iets niet. Toen ik nog klein was voelde ik me goed over mezelf, had ik plezier in het leven en deed ik alles wat ik wilde doen gemakkelijk. Dit veranderde geleidelijk aan naar een leven waarin ik me heel slecht voelde over mezelf en alles, zelfs de kleinste dingen, mij moeite kostten.

Wie is er dan gek? Ik besloot dat ik weer terug wilde naar mijn gevoel en intuïtie, die nog steeds even sterk aanwezig waren trouwens. Ik besloot om me alleen te richten op dingen die ik echt wilde doen en die goed waren voor mij persoonlijk. En ja hoor, ik begon me weer steeds beter te voelen. Dingen gingen me steeds gemakkelijker af. Ik kan eindelijk zeggen dat ik me gelukkig voel met het leven dat ik voor mezelf heb gekozen.

Als hoogsensitief persoon hoor jij tot de 20 procent van de wereldbevolking die gevoeliger is voor prikkels van buitenaf en binnenin. 1 op de 5 wereldburgers is dus hoogsensitief. Dat is toch wel een significant aantal mensen. Deze minderheid is té groot om te kunnen zeggen dat we allemaal gek, raar of abnormaal zouden zijn. Hoogsensitiviteit is gewoon een eigenschap.

Deze eigenschap heeft het nodig dat je er met een andere mentaliteit mee om gaat dan de gemiddelde persoon in deze wereld nu doet. Jij hebt zelfzorg, rust en overzicht nodig. Anders kun je je gewoonweg niet gelukkig zijn en je goed over jezelf voelen. Maakt dat jou gek? Ik vind van niet. Het is gewoon een andere manier van leven. Wat vind jij? Laat jouw mening achter in de reacties!

Bekijk ook eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *