Laatst vroeg iemand: loslaten, hoe doe je dat?! Loslaten heeft veel te maken met vertrouwen op de timing van je leven

Een paar weken geleden vroeg iemand in de VrouwenCirkel groep op Facebook: loslaten, hoe doe je dat eigenlijk?! En daar ben ik nu al 3 weken over aan het nadenken hoe ik dat het beste uit zou kunnen leggen. Ik denk namelijk dat ik er behoorlijk goed in ben geworden om dingen los te laten.

Loslaten is vooral iets wat je niet doet dan wel. Loslaten betekent in eerste instantie dat je over een situatie of probleem niet de hele tijd blijft piekeren, nadenken of oplossingen probeert te zoeken. Je zet het probleem (tijdelijk) in de koelkast. Of dat lukt, heeft grotendeels te maken met je vertrouwen in de timing van jouw persoonlijk leven.

Als je nog middenin een situatie zit die je heel boos, verdrietig of teleurgesteld maakt, helpt het vooral niet als iemand zegt: ‘laat het gewoon los!’. Alsof het zo gemakkelijk is! Nee, op zo’n moment zit je nog vol in je emotie en is het belangrijker om die helemaal te doorvoelen. Op zo’n moment heb je compassie nodig van een ander of van jezelf en mag je jezelf toestaan om alles te voelen wat er te voelen valt.

Voel je dat de eerste hevige emotie wat begint te zakken, dan kun je gaan proberen de situatie beetje bij beetje los te laten. Dat betekent dat je jezelf toestaat het probleem of de situatie als het ware te parkeren, terwijl je misschien nog niet helemaal weet wat je ermee aan moet. Dat hoeft ook niet. Ik stel mezelf altijd voor dat ik mijn probleem figuurlijk in mijn ‘cloud’ zet, zeg maar mijn onderbewuste gedachtenwolk.

Emoties, situaties of problemen zijn nooit zomaar ‘weg’ als je ze in je onderbewuste gedachtenwolk zet. Integendeel, je intuïtie en onderbewuste is op dat moment hard bezig een oplossing voor je te vinden. Loslaten betekent dat je hierop vertrouwt. Jij hoeft even niets bewust te doen, maar laat het onderbewuste proces zijn gang gaan. Jij kunt rustig vertrouwen op de timing van jouw leven.

Als het moment namelijk daar is, krijg je vanzelf een seintje van je intuïtie dat het tijd is je probleem weer aan te pakken. Misschien zegt iemand ineens iets waar je heel veel aan hebt of zie je een boek dat je helpt of lost het probleem zich vanzelf op, gewoon omdat de tijd is verstreken.

Timing is zo belangrijk in het leven en je hebt er vrijwel niets over te zeggen. Je hebt er geen controle over, wat het juist zo moeilijk maakt om erop te vertrouwen dat het goed komt. Maar alles komt pas als je er klaar voor bent, ook als dat niet zo lijkt. De vraag is: vertrouw jij op je intuïtie om de controle over te nemen als jij het even niet meer weet? Vertrouw jij op jouw persoonlijke timing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *